Sissi utolsó útja

Sissi szenvedélye volt az utazás. Szívesen töltött időt Korfun, Madeirán vagy éppen a gödöllői várban. Úgy érezte, az utazások során új értelmet nyer élete. Akkor is éppen úton volt, amikor tragikus körülmények között véget ért élete.

Sissi élte utolsó éve (1898) nagyon szomorúan telt, magába zárkózott és ideje nagyrészét egyedül töltötte. Hangulata javításának érdekében úgy döntött Svájcba utazik. Nagyon várta, hogy végre érezze a friss hegyi levegőt. Látogatásáról beszámoltak a Caux-i újságok is.

Luigi Luccheni egy párizsi kórházban látta meg a napvilágot. Szülei elhagyták, nyolcévesen már dolgozott, gyakran vándorolt egymagában. Nehéz gyermekkora ellenére jókedélyű fiatal volt, akit nagyon kedveltek barátai. Vándorlásai közben találkozott anarchistákkal, akik kihasználva komolytalan természetét saját céljaik elérésére használták a fiatalt. Azt mondták neki, hogy a grófoknak, császároknak, vagy bármely gazdagnak meg kell halniuk, ugyanis azok elnyomják a dolgozó szegényeket. Luigi nagyon felbőszült ezektől a gondolatoktól és tenni akart valamit, ami hírnevet hoz számára. Egy anarchista találkozón született meg a döntés, az éppen Genfben tartózkodó Sissi császárné meggyilkolásáról. Luigi a helyszínre utazott, és pénz híján fegyver gyanánt egy kiélesített reszelőt használt.

Sissi a Beau Rivage nevű hotelben szállt meg magyar udvarhölgye, gróf Sztáray Irma, társaságában. 1898-ban Genfből gőzhajóval szerettek volna eljutni Montreaux-ba. Luigi a helyszínen várta, hogy a császárné végre egyedül legyen. Úgy tett, mintha megbotlana, és hirtelen Sissi mellkasába szúrta fegyverét. A császárné a földre esett az erős lökéstől. A körülötte lévők azt gondolták, csak megbotlott, hiszen miután felállt még elérte az induló hajót. A királynő a fedélzeten lett rosszul és fűzője meglazításakor szembesültek súlyos sérülésével. Sissi nem sokkal később életét vesztette.

Sissi vágya teljesült, hiszen távol a szeretteitől szeretett volna meghalni, hogy ne okozzon nekik fájdalmat.

Luigit még a helyszínen elfogták a rendőrök. Egy szemernyi lelkiismeret-furdalást sem tanúsított, csak azt bánta, hogy nem kapott halálbüntetést. Kitiltották Svájcból és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. 1910.otóber.19-én, harminchét évesen felakasztotta magát.

A tragikus esemény helyszínén emlékművet állítottak Sissinek, amely a turisták körében nagy népszerűségnek örvend. A szobron kívül a városban érdemes meglátogatni a Nemzetek palotáját, a Genfi-tavat, a Mont Blanc hidat és még számos más látnivalót.

Genf ideális helyszín családi, vagy városnéző kirándulásokhoz, hiszen az emlékművek és a természet ötvözete izgalmas lehet mindenki számára.

Együttműködünk a…

Bővebben Erzsébet osztrák császárné életéből

Wittelsbach Erzsébet

Sissi fia Rudolf, és az ő tragikus élete

Sissi és Magyarország

Andrássy Gyula gróf, Sissi hű barátja

nulla eurós bankjegy

A kastély legújabb látványossága

A következő csodás helyszín mely rákerült a magyar EuroSouvenir bankjegyekre nem más, mint a Gyulai Almásy kastély. A több évszázados múlttal rendelkező épület hosszú ideig főúri rezidenciaként szolgált, majd a 20. század kalandos eseményei után napjainkban múzeumként és látogatóközpontként működik, mely modern interaktív módom kalauzol minket vissza a múltba.

Mi a nulla eurós bankjegy
és milyen nevezetességeket ábrázol?

Amennyiben a nullás bankjegyek felkeltették érdeklődését és több információt szeretne róluk megtudni, na habozzon elolvasni a fő tudnivalókat egyenesen weboldalunkon. Megtalálja itt nm csak a bankjegyek eredetét, ki az alapítója, milyen nevezetességek kerülnek rá, hanem azt is mi mindent tartalmaz egy bankjegy, miből készül és így tovább.

Jelenleg elérhető pár magyar motívumú nullás bankjegyünk. Webáruházunkban megnézheti és megmegvásárolhatja, valamint megtekintheti a régebbi kiadásokat is.

I. István Magyar Király
Eurobanknote Keszthely
Helikon Kastélymúzeum

Új kiadások hamarosan!

Dolgozunk az új kiadáson a gyűjteményedbe. Ismerd meg az eddig kiadott bankjegyeinket.