A története

Hogy kezdődött az egész?

Az Euro Souvenir bankjegy alkotója Richard Faille, aki 1996-ban kezdett együttműködni a francia “Monnaie de Paris” pénzverdével. Elgondolása az volt, hogy olyan személyre szabott érméket készítsen, amelyeket múzeumok, turisztikai központok, parkok ajándékként kínálnak a látogatóknak. Ez az ötlet nagyon sikeres volt, és több mint 60 millió személyre szabott érmét adtak el a 18 éves együttműködés során. Jelenleg Magyarországon is számos kulturális műemléknél és idegenforgalmi helyszínen lehet emlékérmét kapni, amelyeket helyi gyártók készítenek. 2015- ben Richard Faille egy új modern és egyedi koncepciót hozott létre, amely sikeres utódja a korábbi elképzelésének – ez az Euro Souvenir, az első hivatalos ,,Euro Souvenir”, a 0 eurós bankjegy.

Az új koncepció sikeresen elindult 2015-ben Franciaországban és kiterjesztették más országokban is, mint például Németországban, Ausztriában, Spanyolországban, Portugáliában, Belgiumban, Luxemburgban, Svájcban, ahol nagy érdeklődést keltett a turisták és gyűjtők körében. 2018-ban kiterjesztették a koncepciót Szlovákiában és Csehországban is, 2019-ben pedig Lengyelországban. Az EuroSouvenir koncepció azonban már átlépte az euróövezet határait, sőt az Európai Uniót, és valamennyi bankjegyet már olyan országokban is kiadtak, mint pléldául az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Törökország, Svédország.

Miért olyan különleges az EuroSouvenir bankjegy?

E különleges koncepciónak köszönhetően a bankjegyekre rákerülhetnek olyan fontos emlékművek, turisztikai helyszínek vagy híres személyiségek, amelyek a valódi országos bankjegyekre nem kerültek rá. Ez az Euroemlékpénz összeköti Európa országait, figyelemmel az egyes országok különlegességére és érdekességére, a bankjegyeken feltüntetett helyszínek és személyiségek ezáltal közelebb kerülnek más európai lakókhoz is.

Legyen Ön is a részese ennek a sikeres koncepciónak,
hogy a magyarországi kulturális érdekességek is
az EuroSouvenir bankjegyre kerüljenek.

Saját 0 eurós bankjegy? Semmi akadálya!

Neked választottuk…
I. István Magyar Király
Eurobanknote Keszthely
Helikon Kastélymúzeum