Sissi fia Rudolf, és az ő tragikus élete

1858. augusztus 21-én, a Bécs melletti Laxenburg kastélyban megszületett Sissi és II. Ferenc József első fia, Rudolf. A család nagyon örült a trónörökös érkezésének, így Ferenc József, fiát azonnal ezredessé nevezte ki. Épp úgy, mint nővéreit, Rudolfot is az idősebb császárné nevelte, emiatt Sissi nem került közel sem fiához, sem legidőseb lányához, Gizellához. Legmélyebb kapcsolata legkisebb lányával, Mária Valériával volt.

Rudolf nevelője Leopold Gondrecourt tábornok lett, kinek kemény katonai módszerei felértek egy lelki és fizikai bántalmazással. Sissi nem bírta nézni fia szenvedését, ezért úgy döntött, közbelép. Gondrecourt tábornokot akkor küldték el, amikor a hétéves Rudolfot egy tüzelő ágyú mellé állította.  A trónörökös később olyan tanároktól tanulhatott, akik felkeltették a nyelvek, természettudományok, illetve a történelem iránti érdeklődését, kedvence az ornitológia lett.

Rudolf feleségéül a tizenhat éves Stefánia hercegnőt, II. Lipót belga király lányát választották. Először úgy tűnt, hogy Rudolf és Stefánia házassága felhőtlen, azonban később derült ki, hogy a hercegnőt jobban érdekelte a korona, mint maga Rudolf. Rudolf nagy nőcsábász hírében állt. Szeretőitől és feleségétől egyaránt elvárta, hogy minden kívánságát teljesítsék.

Az ifjú házasok a laxenburgi kastélyban töltötték mézesheteiket, de Sissihez hasonlóan ők sem érezték ott jól magukat. 1883. szeptember 2-án megszületett a pár egyetlen gyermeke, Erzsébet.

Rudolf, nőkkel való kalandos élete miatt Stefániát gonorrhoeával, tehát kankóval fertőzte meg, akinek ezután nem lehetett több gyermeke. Innentől kezdve eltávolodtak egymástól és mindketten élték a saját életüket.

Rudolf liberális nézetei ütköztek édesapja konzervatív felfogásával. Megjósolta az Osztrák-Magyar Monarchia megszűnését, emiatt a miniszterek, illetve apja is igyekeztek a lehető legtávolabb tartani a hatalomtól. A tehetetlensége az alkoholhoz, depresszióhoz és a nőkhöz vezette Rudolfot. Gyakran foglalkozott a halál és öngyilkosság gondolatával. Érzékeny és instabil természetével sokkal inkább hasonlított Sissire, mint a császárra.

1889. január 30-án Sissi édesanyaként, megkapta élete legrosszabb hírét. Rudolf barátja, Hoyos-Sprinzenstein gróf értesítette őt a herceg öngyilkosságáról. Rudolf mielőtt véget vetett volna saját életének, megölte szeretőjét, Vetsera Mária bárónőt is.

Sissi kétségbeesetten zokogott. Úgy érezte, elhanyagolta fiát, aki ugyanúgy lázadt az udvari etikett és kötelességek ellen, mint ő maga. Rudolf búcsúlevelet írt anyjának, amelyben arra kérte, temessék szerelme, Mária mellé Heiligenkreuzban.

Fiuk halálával felbomlott Sissi és a császár házassága, amely ekkora már csak formális volt. Sissi élete végéig nem tudta feldolgozni fia halálát.

Együttműködünk a…

Bővebben Erzsébet osztrák császárné életéből

Wittelsbach Erzsébet

Sissi és Magyarország

Sissi utolsó útja

Andrássy Gyula gróf, Sissi hű barátja

nulla eurós bankjegy

A kastély legújabb látványossága

A következő csodás helyszín mely rákerült a magyar EuroSouvenir bankjegyekre nem más, mint a Gyulai Almásy kastély. A több évszázados múlttal rendelkező épület hosszú ideig főúri rezidenciaként szolgált, majd a 20. század kalandos eseményei után napjainkban múzeumként és látogatóközpontként működik, mely modern interaktív módom kalauzol minket vissza a múltba.

Mi a nulla eurós bankjegy
és milyen nevezetességeket ábrázol?

Amennyiben a nullás bankjegyek felkeltették érdeklődését és több információt szeretne róluk megtudni, na habozzon elolvasni a fő tudnivalókat egyenesen weboldalunkon. Megtalálja itt nm csak a bankjegyek eredetét, ki az alapítója, milyen nevezetességek kerülnek rá, hanem azt is mi mindent tartalmaz egy bankjegy, miből készül és így tovább.

Jelenleg elérhető pár magyar motívumú nullás bankjegyünk. Webáruházunkban megnézheti és megmegvásárolhatja, valamint megtekintheti a régebbi kiadásokat is.

I. István Magyar Király
Eurobanknote Keszthely
Helikon Kastélymúzeum

Új kiadások hamarosan!

Dolgozunk az új kiadáson a gyűjteményedbe. Ismerd meg az eddig kiadott bankjegyeinket.