Andrássy Gyula gróf, Sissi hű barátja

Andrássy Gyula 1823-ban született Oláhpatakon. Tanulmányait a sátoraljaújhelyi gimnáziumban folytatta, majd később jogot tanult Pesten. Először megyei bíró, majd Zemplén vármegye országgyűlési követe lett. 1848-49-ben Kossuth Lajos támogatójaként a forradalom tevékeny résztvevője volt, ami miatt később emigrálnia kellett az országból. 1851-ben halálra ítélték és jelképesen felakasztották a szabadságharcban való részvételéért.

Párizsban feleségül vette Kendeffy Katinka grófnőt, akivel 3 gyermekük született, Gyula, Tivadar és Ilona.

1858-ban amnesztiát kapott, és visszatérhetett hazájába. Visszatérését nagyon sikeres politikai karrier követte. Magyar Országgyűlési képviselő, később alelnök lett. Az ő érdeme volt az osztrák-magyar kiegyezés. 1867 és 1871 között a Monarchia első miniszterelnöke, majd 1971 és 1879 között külügyminisztere volt. A külpolitikában inkább Németország felé húzott. Tartott attól, hogy a szláv nemzetek a monarchiában és a Balkánon támogatni fogják Oroszországot. Ő volt a felelős azért is, hogy az orosz-török ​​háború után 1878-ban a berlini kongresszuson Bosznia-Hercegovinát az Osztrák-Magyar Monarchiához csatolták.

Andrássyt kitüntették a Szent István-rend nagykeresztjével, valamint az Aranygyapjas rend lovagjává is kinevezték.

1890-ben, a horvátországi Abbáziában érte a halál. Temetése után a grófot, a tőketerebesi kastélyparkban álló mauzóleumban helyezték örök nyugalomra, ahol feleségével együtt nyugszik. Később fiuk, Teodor koporsóját is ide helyezték el.

Érdemes meglátogatni a mauzóleumot, ugyanis amellett, hogy egy hatalmas és látványos angyalszobor díszeleg fölötte, Szlovákia egyik legszebb neogótikus épületének számít.

Sissi 1865-ben ismerkedett meg Andrássyval, aki karizmájával és hazafiasságával azonnal meghódította őt. A grófnő nagyon ügyelt kifogástalan megjelenésére, rendszeresen tartott hajápolási rituálét, tornázott, és ha kellett, éhségsztrájkot hirdetett. A gróf jóképű és bájos férfi lévén teljesen elbűvölte Sissit, aki minden női báját felhasználta arra, hogy a császár áldását adja az osztrák-magyar kiegyezésre.

Sokan kételkedtek abban, hogy Sissi és Almássy között nincs több barátságnál és azt feltételezték, hogy igazából a gróf Mária Valéria édesapja. Ez a feltételezés teljes mértékben abszurd, hiszen a gyermekek közül Mária Valéria hasonlított leginkább a császárra, valamint a rendkívül szigorú udvari etikett még azt sem tette lehetővé, hogy Sissi és Almássy kettesben beszélgessenek.

Együttműködünk a…

Bővebben Erzsébet osztrák császárné életéből

Wittelsbach Erzsébet

Sissi fia Rudolf, és az ő tragikus élete

Sissi és Magyarország

Sissi utolsó útja

Mi a nulla eurós bankjegy
és milyen nevezetességeket ábrázol?

Amennyiben a nullás bankjegyek felkeltették érdeklődését és több információt szeretne róluk megtudni, na habozzon elolvasni a fő tudnivalókat egyenesen weboldalunkon. Megtalálja itt nm csak a bankjegyek eredetét, ki az alapítója, milyen nevezetességek kerülnek rá, hanem azt is mi mindent tartalmaz egy bankjegy, miből készül és így tovább.

Jelenleg elérhető pár magyar motívumú nullás bankjegyünk. Webáruházunkban megnézheti és megmegvásárolhatja, valamint megtekintheti a régebbi kiadásokat is.

I. István Magyar Király
Eurobanknote Keszthely
Helikon Kastélymúzeum

Új kiadások hamarosan!

Dolgozunk az új kiadáson a gyűjteményedbe. Ismerd meg az eddig kiadott bankjegyeinket.