Sissi szépségének titkai

Hajápolás

Sissi térdig érő, gesztenyebarna hajkoronája nagyon sok odafigyelést igényelt.

A császárné udvari fodrásza Franziska Feifalik volt, aki minden áldott délelőtt 2 órát töltött Sissi frizurájának elkészítésével. A fodrász Sissi haján borostyán fésűt használt és nagyon ügyelt arra, hogy minél kevesebb hajszál hulljon ki, ugyanis a fésülés végeztével, minden egyes kihullott hajszálról be kellett számolnia a császárnénak.

A hajmosásra szintén nagy figyelmet fordítottak. Franziska, havonta kétszer, kizárólag házi készítésű samponnal mosta meg Sissi haját. A sampon 30 darab nyers tojássárgáját, valamint sósborszeszt tartalmazott. A tökéletes hatás érdekében fél órát hagyták hatni a sampont, majd diófőzettel öblítették ki azt. Utolsó hajápolási lépésként rózsavízzel öblítették ki a hajat.

Credit: © Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. / Alexander Eugen Koller

Testmozgás

Sissi, vékony testalkatát, meglehetősen aktív életmódjával tudta fenntartani. A császárné imádott lovagolni, vagy amikor éppen ideje engedte, vívni. Szívesen tornázott a palotában kialakított tornateremben. Szerette a hosszú sétákat, így amikor udvarhölgyeket választott maga köré, fontos szempont volt, hogy bírják gyors tempóját. Franziska, minden reggel megmérte és feljegyezte Sissi derekának, combjának és vádlijának kerületét.  A 172 cm magas császárné folyamatosan arra törekedett, hogy megtartsa 45-50kg-os testsúlyát. Általában szűk fűzőt hordott, így vékonyítva az egyébként is karcsú derekát. A terhesség során felszedett kilók nagyon megviselték, ezért gyermekei születése után arra törekedett, hogy minél hamarabb visszanyerje alakját.

Táplálkozás

A császárné étkezési szokásai nagyon szélsőségesnek mondhatók. Annak érdekében, hogy vékony testalkatát meg tudja tartani, szinte alig evett. Szülőföldjének köszönhetően Sissi imádta a lisztes ételeket, valamint a jó bajor sört, azonban a magas kalóriatartalom miatt fokozatosan le kellett mondania ezekről a finomságokról. Sissi mindennapi étkezésének eleme volt a tej, narancslé, citrom, spenót, valamint a hús. Néha persze ő is vétkezett, például Magyarországon, ahol nem tudott nemet mondani a finomabbnál finomabb fogásokra. Imádta a paprikás ételeket, a nokedlit, túrógombócot, vagy a lekváros nudlit. Magyarországról való hazatérése után egy hétig nagyon szigorú diétát tartott, és csak narancslevet ivott. Életének utolsó éveiben jéghideg tejet, nyers tojást, valamint egy pohár tokaji bort vacsorázott. Sissi diétás ételeit, saját szakácsnője készítette el, amikor csak megkívánta.

Információ: habsburg.estranky.sk

Együttműködünk a…

Bővebben Erzsébet osztrák császárné életéből

Wittelsbach Erzsébet

Sissi fia Rudolf, és az ő tragikus élete

Sissi és Magyarország

Sissi utolsó útja

Andrássy Gyula gróf, Sissi hű barátja

nulla eurós bankjegy

A kastély legújabb látványossága

A következő csodás helyszín mely rákerült a magyar EuroSouvenir bankjegyekre nem más, mint a Gyulai Almásy kastély. A több évszázados múlttal rendelkező épület hosszú ideig főúri rezidenciaként szolgált, majd a 20. század kalandos eseményei után napjainkban múzeumként és látogatóközpontként működik, mely modern interaktív módom kalauzol minket vissza a múltba.

Mi a nulla eurós bankjegy
és milyen nevezetességeket ábrázol?

Amennyiben a nullás bankjegyek felkeltették érdeklődését és több információt szeretne róluk megtudni, na habozzon elolvasni a fő tudnivalókat egyenesen weboldalunkon. Megtalálja itt nm csak a bankjegyek eredetét, ki az alapítója, milyen nevezetességek kerülnek rá, hanem azt is mi mindent tartalmaz egy bankjegy, miből készül és így tovább.

Jelenleg elérhető pár magyar motívumú nullás bankjegyünk. Webáruházunkban megnézheti és megmegvásárolhatja, valamint megtekintheti a régebbi kiadásokat is.

I. István Magyar Király
Eurobanknote Keszthely
Helikon Kastélymúzeum

Új kiadások hamarosan!

Dolgozunk az új kiadáson a gyűjteményedbe. Ismerd meg az eddig kiadott bankjegyeinket.