Wittelsbach Erzsébet magyar királyné

Sissi és Magyarország

Sissit Magyarország és a magyar nép iránti szeretete ösztönözte arra, hogy megtanuljon magyarul. Hazaszeretetét az is bizonyítja, hogy többnyire magyar udvarhölgyeket választott maga mellé, akikkel nagyon közeli kapcsolatot ápolt.

Egy udvari ünnepségen megismerkedett Andrássy Gyula gróffal, aki magas, vékony termetével, sötét szakállával tökéletesen megszemélyesítette a magyar nemesi ideált. A találkozást követően egy életre szóló barátság vette kezdetét. Andrássy szemében Sissi nem csak egy gyönyörű nő volt, hanem egy eszköz arra, hogy a császárt a saját oldalára állítsa és így fenn tudja tartani az osztrákok és magyarok közötti szövetséget.

Ferenc József szerelme felesége iránt, az idő múlásával sem hagyott alább, így igyekezett mindig Sissi kedvében járni. Nem volt meglepő, hogy a császár belegyezett Andrássy követeléseibe. Az 1867-es kiegyezés az Osztrák Birodalmat két államra, Ausztriára és Magyarországra, való felosztását jelentette. Az államokat az uralkodó személye, a közös hadügy-, pénzügy- és külügyminiszter egyesített. A császári házaspárt Magyarország királyává és királynőjévé koronázták.

Sissi utolsó gyermekét, Mária Valériát Magyarországon hozta világra. Amennyiben fia született volna, Istvánnak nevezték volna el, az első uralkodónk iránti tisztelet jeleként. Sissi elhatározta, hogy egyedül, anyósa segítsége és beleszólása nélkül neveli fel lányát. Sissi még a széltől is óvta Mária Valériát, nem engedett magukhoz közel senkit és mindenhova magával vitte a gyermeket. Ez a túlzott ragaszkodás a két idősebb gyermekből féltékenységet váltott ki.

A magyar népet teljesen elbűvölte a gyönyörű királynő, aki anyanyelvükön szólt hozzájuk. Bár Erzsébet számára nagyon kimerítőek voltak az itt rábízott feladatok, mindig könnyes szemmel hagyta el Magyarországot, amikor az általa kevésbé kedvelt Bécsbe kellett utaznia.

Egyik lovaglása során felfedezte a gödöllői kastélyt, ami teljesen elbűvölte. A barokk stílusú kastélyt 1760-ban, építtette Grassalkovics, egy szlovák pásztor fia. A Versailles-i palota után Európa második legnagyobb komplexuma.A magyar nemzet ezt az épületet vette meg uralkodóinak abban a reményben, hogy gyakrabban látogatnak majd el hazájukba.Sissi el volt ragadtatva a környezet csendes és békés hangulatától, árnyas parkjától, csodás lovaglóterepétől, ezért nyári és téli rezidenciává alakítja át. Sissi életéből mintegy kétezer napot töltött itt, többnyire Mária Valéria társaságában.

A Gödöllői kastély népszerűsége javarészt Sissinek köszönhető. A kastély tökéletes helyszín a turisták számára, ugyanis rengeteg érdekességet lehet itt megtudni Sissiről, valamint mindössze 29km-re esik Budapesttől.

Együttműködünk a…

Bővebben Erzsébet osztrák császárné életéből

Wittelsbach Erzsébet

Sissi fia Rudolf, és az ő tragikus élete

Sissi utolsó útja

Andrássy Gyula gróf, Sissi hű barátja

nulla eurós bankjegy

A kastély legújabb látványossága

A következő csodás helyszín mely rákerült a magyar EuroSouvenir bankjegyekre nem más, mint a Gyulai Almásy kastély. A több évszázados múlttal rendelkező épület hosszú ideig főúri rezidenciaként szolgált, majd a 20. század kalandos eseményei után napjainkban múzeumként és látogatóközpontként működik, mely modern interaktív módom kalauzol minket vissza a múltba.

Mi a nulla eurós bankjegy
és milyen nevezetességeket ábrázol?

Amennyiben a nullás bankjegyek felkeltették érdeklődését és több információt szeretne róluk megtudni, na habozzon elolvasni a fő tudnivalókat egyenesen weboldalunkon. Megtalálja itt nm csak a bankjegyek eredetét, ki az alapítója, milyen nevezetességek kerülnek rá, hanem azt is mi mindent tartalmaz egy bankjegy, miből készül és így tovább.

Jelenleg elérhető pár magyar motívumú nullás bankjegyünk. Webáruházunkban megnézheti és megmegvásárolhatja, valamint megtekintheti a régebbi kiadásokat is.

I. István Magyar Király
Eurobanknote Keszthely
Helikon Kastélymúzeum

Új kiadások hamarosan!

Dolgozunk az új kiadáson a gyűjteményedbe. Ismerd meg az eddig kiadott bankjegyeinket.