HUNGUEST HOTEL PALOTA, LILLAFÜRED

Gyulai Almásy kastély

Ígértünk néhány érdekes dolgot egy figyelemre méltó helyről, Lillafüredről. Honnan származik ennek a helynek a neve? Melyik világhírű építész járult hozzá ehhez a gyöngyszemhez? Hogyan pusztította el az orosz hadsereg a kastély belsejét?

Kellemes olvasást kívánunk 🙂

01

A Lillafüred név Bethlen András gróftól, a Osztrák-Magyar Monarchia földművelésügyi miniszterétől származik, aki 1892-ben egy vadászat során felfedezett egy elbűvölő szépségű helyet, melyet szerelméről, Lilla kisasszonyról nevezett el.

02

történelem

1920 óta a hely rekreációs üdülőhelyként fejlődött ki, hogy a kormány ünnepi fogadásokat tarthasson. Nemzetközi gazdasági válság volt azonban, ami Magyarországon is súlyos helyzetet idézett elő. A projekt veszélyben volt, az építkezéshez szükséges hatalmas beruházás értelmetlennek tűnt. Ennek ellenére úgy döntöttek, hogy megvalósítják a projektet, és a kastélyterv elkészítésével a világhírű építészt, Lux Kálmánt bízták meg. A tervezés a későbbi 15. század stílusában történt, I. Mátyás király uralkodása idejéből. Ezek a tervek tartalmazták az épület körüli területet is, például teraszos függőkerteket. A gazdasági válság idején az építési folyamat volt az egyik legfigyelemreméltóbb példa a jól megszervezett közmunkákra a foglalkoztatás beindítása érdekében, és még a beruházás ellenzői is később elismerően nyilatkoztak a projektről.

03

A megnyitótól 1944 -ig főként a korabeli elit köreiből érkeztek vendégek.

A második világháború végén a kastélyban katonai kórházat hoztak létre a sebesült orosz katonák számára. Bár maga az épület nem sérült meg jelentősen a háború alatt, a kórház eredeti luxusfelszerelésében való működése helyrehozhatatlan károkat okozott. A háború után a működtetéssel kapcsolódó jogok a Bükki Gyógyfürdőkhöz kerültek. 1993 -ban az épület a Hunguest Hotels szállodalánc tulajdonába került, majd az egész komplexumot felújították, korszerűsítették és jelentősen bővítették szolgáltatásait. 2015 -ben a Hotel Palota bekerült a Magyar Nemzeti Kulturális Örökségek közé.

04

Elhelyezkedés

A HUNGUEST Hotel Palota szálláshelye Lillafüreden, Miskolctól 10 km -re található. Az 1927 és 1930 között eklektikus stílusban épült kastélyt függőkert és nagy park veszi körül. A Szinva -patakra és a Hámori -tóra nyíló kilátást a szálloda közvetlen szomszédságában található Szinva -patak vízesésének moraja teszi még csodálatosabbá.

Információ és képforrás: hotelpalota.hu

Videó lejátszása

05

nulla eurós bankjegy

A szálloda legújabb attrakciója

Hunguest Hotel Palota Lillafüred, Miskolc a 0 eurós bankjegyen szereplő magyarországi nevezetességek egyike. Ezzel az EuroSouvenir bankjegyek nagyszabású gyűjteményének részévé vált, amely értékes magyar nevezetességeket mutat be, és hozzájárul az ország kulturális örökségének népszerűsítéséhez.

Szeretné megszerezni ezt

a gyönyörű eurobankjegyet?

Hát, szerencséd van, van még raktáron 🙂

Mi a nulla eurós bankjegy
és milyen nevezetességeket ábrázol?

Amennyiben a nullás bankjegyek felkeltették érdeklődését és több információt szeretne róluk megtudni, na habozzon elolvasni a fő tudnivalókat egyenesen weboldalunkon. Megtalálja itt nm csak a bankjegyek eredetét, ki az alapítója, milyen nevezetességek kerülnek rá, hanem azt is mi mindent tartalmaz egy bankjegy, miből készül és így tovább.

Jelenleg elérhető pár magyar motívumú nullás bankjegyünk. Webáruházunkban megnézheti és megmegvásárolhatja, valamint megtekintheti a régebbi kiadásokat is.

I. István Magyar Király
Eurobanknote Keszthely
Helikon Kastélymúzeum

Új kiadások hamarosan!

Dolgozunk az új kiadáson a gyűjteményedbe. Ismerd meg az eddig kiadott bankjegyeinket.