Festetics kastély

a Festetics csalás otthona

Festetics kastély a szépen gondozott magyar város Keszthely szíve, a harmadik legnagyobb kastélynak számít Magyarországon.  Az ország egyik leggazdagabb és legelőkelőbb családja a Festeticsek erőfeszítéseinek köszönhetően épült fel. Napjainkban Helikon kastély néven, mint múzeumi intézmény működik, és sok érdekes kiállítás és rendezvény székhelyéül szolgál.

Festetics család

mely felépítette a kastélyt az az alapoktól

Az első Festetics aki letelepedett Magyarországon I. Festetics Pál volt, 1634-ben költözött Németújvárra a Batthyányi birtokra, egy jobb élet reményében, hogy elkerülje a törökök okozta pusztítást.

A kastély építése Festetics Kristófnak (1696-1768), a család keszthelyi ága megalapítójának köszönhetően kezdődhetett meg 1745-ben. Az épület középső, keleti szárnya ebből az időből származik (1745-50) A barokk stílusú, megközelítően téglalap alaprajzú, egyemeletes kastély középtengelyében, a földszinten volt a kocsiáthajtó, felette pedig a nagyebédlő – ezek falait ma is őrzi a kastély.

Főúri enteriőr kiállítás

A halála után fia Festetics III. Pál (1722-1782) birtokába jutott a kastély. Ő tovább fejlesztette a várat, valamint a térség kórházait és iskoláit is.

A tervezte a kastély U alakúvá történő kibővítését, illetve az U szárnyainak végéhez L alakban csatlakozó szárnyrészeket. Azonban ezek csak tervek maradtak és csak fia I. György valósította meg őket.

A Keszthely generációról generációra öröklődött, miközben minden generáció által egyre növekedett a hely dicsősége. A kastélyon kívül fejlesztették magát a várost is, építettek kórházat, elemi iskolát, gimnáziumot, kápolnát és még sok mást.

A mai formáját II. Tasziló idejében nyerte el, aki nagy rekonstrukcióba és a kastély kibővítésébe kezdett 1883 és 1887 között. Meghosszabbíttatta a középső, keleti szárnyat, és végre megvalósult az U alak: elkészült az északi szárny, amely a báltermek és a vendéglakosztályok befogadására szolgált. Ekkor épült fel a torony is, illetve az egész épületet új manzárdtetővel fedték le. A homlokzatok és a belső terek, elsősorban a lépcsőházak átalakításával együtt ekkor nyerte el a kastély mai formáját.

Helikon könyvtár

lenyűgöző könyvtár mely túlélte a második világháborút

A Festetics kastély könyvtára biztosan elámít minden történelem és könyv imádót. Az országban egyedüliként sikerült átvészelnie a második világháború pusztítását. A városparancsnoknak köszönhetően, aki parancsba adta a könyvtárat és a legértékesebb berendezéseket betonfalak mögé rejteni. Így napjainkban a látogatók átélhetik egy igazi arisztokrata könyvtár hangulatát

A könyvállomány a külön gyűjteményekkel együtt ma meghaladja a 86 ezer darabot. A könyvtár anyaga nyelvek szempontjából rendkívül sokszínű: 30 féle nyelven található dokumentum a gyűjteményben.

múzeumok

melyeket megéri meglátogatni

Napjainkban a kastél múzeumként működik, melynek feladata, megőrizni, tudományosan feldolgozni és bemutatni a Festetics örökséget. 5 épületben 6 állandó kiállítás várja a látogatókat. Annak köszönhetően, hogy az épületet sikerült megmenteni a pusztulástól a második világháború idején, sok eredeti berendezés látható. A látogató így átélheti az igazi nemesi életstílust.

Meglátogatható még a Pálmaház, mely egzotikus növényeivel a főúri életmód részét képező orangerie-k és trópusi növényházak hagyományát idézi 2012 óta. A pálmaház épületét sziklakert, akvárium, kerti tó és madárpark együttese övezi.

A kastélypark, amely természetvédelmi terület, a közelmúltban befejezett rekonstrukciót követően újra a Henry Ernest Milner angol kerttervező által az 1880-as években tervezett látványt nyújtja a felújított tóval, az Oroszlános kúttal és a szökőkutakkal, valamint a hercegnői kamarakerttel

Hintókiállítás a 18. és 19. századból

Vadászati kiállítás

mely 5 kontinens vadjait mutatja be, az állatok többségével „természetes élőhelyükön” sétálva ismerkedhetnek a látogatók.

Történelmi modell vasút kiállítás

mely Európa egyik legnagyobbja

Főúri utazások, úti kalandozások kiállítás

ahol bepillantást nyerhetnek az elmúlt századok utazásainak történetébe

Információ és képforrás: helikonkastely.hu

nulla eurós bankjegy

A kastély legújabb látványossága

A Helikon Kastély lett a következő magyar nevezetesség mely rákerült a 0 eurós bankjegyre. Így az EuroSouvenir bankjegyek nagyszabású gyűjteményének részévé vált, mely bemutatja az értékes magyar nevezetességeket és segít terjeszteni az ország kulturális örökségét. A bankjegyen a Helikon kastély képe látható madártávlatból, mely szépen mutatja a mai U formáját.

Már online is elérhető!

Csak 3000 feletti sorszámok érhetőek el.

Eurobanknote Keszthely

Mi a nulla eurós bankjegy
és milyen nevezetességeket ábrázol?

Amennyiben a nullás bankjegyek felkeltették érdeklődését és több információt szeretne róluk megtudni, na habozzon elolvasni a fő tudnivalókat egyenesen weboldalunkon. Megtalálja itt nm csak a bankjegyek eredetét, ki az alapítója, milyen nevezetességek kerülnek rá, hanem azt is mi mindent tartalmaz egy bankjegy, miből készül és így tovább.

Jelenleg elérhető pár magyar motívumú nullás bankjegyünk. Webáruházunkban megnézheti és megmegvásárolhatja, valamint megtekintheti a régebbi kiadásokat is.

I. István Magyar Király
Eurobanknote Keszthely
Helikon Kastélymúzeum