Egri vár

Dobó István Vármúzeum

Stratégiai szempontból épített vár, amely Európát védte.

Eger kisvárosát, ahol az egri vár található, “kis ékszerdobozként” emlegetik. Számos kulturális és történelmi emlékmű található itt. Az egri vár magyar nemzeti emlékhely, és önmagában is megér egy félnapos programot. De ezen kívül múzeumokat, templomokat és török építészeti emlékeket, gyógyfürdőket és még sok mást is talál a városban. 

Az egri vár története

Eger városát Magyarország első királya, István alapította, és ő rendelte el, hogy a város legyen a püspök székhelye. Az egri vár építésére azonban csak IV. Béla király adott engedélyt. A várat a 13. század közepén, a mongol invázió után építették, és lovagvárként szolgált.

1548-ban Dobó Istvánt, aki kiváló stratéga és földbirtokos volt, nevezték ki várparancsnoknak. Azt a feladatot kapta, hogy erősítse meg a várat, és tegye stabil védelemmé a törökök várható támadása ellen. Végül 1552-ben megtámadták a várat. A várfalak ágyúzása akár 8 hónapig is eltartott.  A nagyszerű stratégiának köszönhetően azonban a törökök támadásait visszaverték. A törökök között még az a mítosz is terjedni kezdett, hogy a magyar katonák emberfeletti erőre tettek szert a bikavér ivásával. Az igazság azonban az volt, hogy a magyar katonák egy nagyszerű vörösbort fogyasztottak, amely még a mai napig is az egyik leghírhedtebb egész Magyarországon.

A török elleni legendás csata Magyarország egyik legnagyobb győzelme lett, de az állandó ostrom megviselte a várat. A kastély megsérült, ezért a vár újjáépítésre szorult. Ez mind a katonák számát, mind az anyagellátást növelte. A vár védelmére tett nagyszabású előkészületek ellenére 1596-ban a vár elesett és a török megszállás kezébe került. Ez 91 évig tartott.

A török hódoltság azonban pozitív változásokat is hozott a várban – Arnaut pasa például a 16. században török fürdőt építtetett itt, és felépült Eger egyik leghíresebb látványossága, a Minaret. A várat kibővítették és megerősítették, és kertet építettek hozzá.

Az osztrák-magyar hadseregnek 1687-ben sikerült visszafoglalnia a várat, legyőzve a török sereget. Az egri vár izgalmas történelméről a vár területén található gótikus püspöki palota első emeletén nyílik kiállítás.

A kastély ma

Gótikus püspöki palota

A palota az egyetlen épület a belső falakon belül. Már a 16. században létezett, amikor is fő sátorként funkcionált, amelyben Dobó István az 1522-es csatára vonatkozó stratégiáit tervezte. Mivel a palota mindkét oldalán volt egy-egy ablak, így a hatalmas török seregeket mindkét oldalról látni lehetett. Ez félelmet keltett a magyar katonákban, mert bármerre néztek, csak a török hadsereget látták, és fogalmuk sem volt arról, hogy az milyen messzire nyúlik a környező hegyeken túl. Ma a palota kiállításoknak ad otthont, a földszinten a Hősök Csarnoka, az emeleten pedig a galéria található. Ráadásul a már említett ablakokból csodálatos kilátás nyílik a környező Eger városára. 

Kálvária-domb

A Kálvária-domb az erőd legmagasabb pontja, ahonnan csodálatos panoráma tárul elénk. A Kálvária alatt fekszik a város, amelyet viszont a Bükki Nemzeti Park hegyei vesznek körül, és tiszta időben Magyarország legmagasabb hegye, a Kékestető is látható.

A Kálvária története 1828-ig nyúlik vissza, amikor Pyrker János László püspök nemzeti zarándokhelyet akart létrehozni Egerben. A hegy így népszerűvé vált a zarándokok körében. A szokásos keresztúti stációktól eltérően azonban a Kálvária csúcsára vezető útnak csak 7 állomása van.

Panoptikum

Az egri vár úgynevezett összetett bástyája alatt, a Panoptikumban lehetőség nyílik személyesen is találkozni a híres Egri csillagok című regény szereplőivel. Ez egy viaszfigurákból álló kiállítás, és olyan  találunk itt, mint Dobó István várkapitány vagy a török vitéz. A kiállításon egy titkos alagúton át vezető átjáró is megtekinthető, amely a vár legkorábbi időszakából származik. A belseje szinte érintetlen, így a padló helyett ezen a rövid szakaszon az egri dombon sétálhatunk végig, amelyre a vár épült.

Információ és képforrás: www.egrivar.hu

Együttműködünk a…

Mi a nulla eurós bankjegy
és milyen nevezetességeket ábrázol?

Amennyiben a nullás bankjegyek felkeltették érdeklődését és több információt szeretne róluk megtudni, na habozzon elolvasni a fő tudnivalókat egyenesen weboldalunkon. Megtalálja itt nm csak a bankjegyek eredetét, ki az alapítója, milyen nevezetességek kerülnek rá, hanem azt is mi mindent tartalmaz egy bankjegy, miből készül és így tovább.

Jelenleg elérhető pár magyar motívumú nullás bankjegyünk. Webáruházunkban megnézheti és megmegvásárolhatja, valamint megtekintheti a régebbi kiadásokat is.

I. István Magyar Király
Eurobanknote Keszthely
Helikon Kastélymúzeum

Új kiadások hamarosan!

Dolgozunk az új kiadáson a gyűjteményedbe. Ismerd meg az eddig kiadott bankjegyeinket.